Ogłoszenie
Studio Nagrań zostało przebudowane i uruchomione w oparciu o najnowsze dostępne skrypty phpBB. W procesie konwersji z dotychczasowej wersji ("by Przemo") mogły wystąpić drobne błędy. W przypadku dostrzeżenia jakichkolwiek nieprawidłowości proszę informować Administrację.

SprzętCzy multiefekt wokalowy może posłużyć też jako interfejs audio?

Rozmowy na temat syntezatorów, modułów etc.

Moderator: fantomasz


Autor tematu
naowa
Niedoświadczony
Posty: 24
Rejestracja: 07 maja 2012, 22:57
Lokalizacja: Wielka Brytania
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Czy multiefekt wokalowy może posłużyć też jako interfejs audio?

Post #114621 autor: naowa » 29 gru 2017, 21:38

Nie wiem czy zakupując multiefekt wokalowy, muszę zakupywać jeszcze osobno Interfejs Audio?
Chciałbym zakupić multiefekt wokalowy TC Helicon VoiceLive Rack.
https://ragtime.pl/tc-helicon-voicelive-rack.html
Jeśli trzeba to zakupię dodatkowo Apogee Quartet
https://winmar.pl/apogee-quartet-dla-ip ... -4125.html
Używał będę też kontroler MIDI - 88 klawiszy, więc potrzebował będę podłączyć go, ale nie wiem czy podłączyć go do Apogee Quartet czy do TC Helicon VoiceLive Rack, chociaż na jednym filmie widziałem jak podłączano kontroler MIDI od razu do komputera. Niestety nie znam się a decyzję zakupu muszę podjąć teraz bo mam okazję kupić sprzęt po niższej cenie.
W internecie znalazłem informacje że TC Helicon VoiceLive Rac może tez służyć jako USB audio interface, ale nie jestem tego pewien. Muszę też dopilnować aby interfejs audio posiadał opcje direvt monitoring i Phatnom 48V, bo poprawne nagrywanie wokalu jest bardzo ważne. Proszę o pomoc w informacji czy powinienem zakupić obydwa urządzenia Apogee Quartet i TC Helicon VoiceLive Rack? Bardzo dziękuję za informacje.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5592
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #114623 autor: Belmondo » 01 sty 2018, 12:35

Imho moze, ale nie jest to najbardziej optymalne rozwiazanie, bo tchvlr nie wspiera asio (to jest takie cos co omija obsluge dzwieku przez windowsy aby opoznienia byly jak najmniejsze), tak jak rzucilem szybko okiem.
A jesli nie ma asio, to w daw-ie nie bedziesz mial direct monitoringu. Z drugiej strony w urzadzeniu masz wyjscie sluchawkowe, ktore w tym celu pewnie moze byc wykorzystywane.
Natomiast z tego co slyszalem, to ludzie wykorzystuja glownie tylko czesc efektowa jako wysylka. Przypuszczam, ze m.in. dlatego, ze troche uciazliwa jest integracja urzadzenia ze swiatem zewnetrznym.
Nie wiem tez jak tu dziala midi, imho sluzy tylko do konfigurowania parametrow efektow i wyzwalania efektow w okreslonej skali, natomiast nia mam pewnosci czy po usb komputer zobaczy to ustrojstwo jako interfejs midi.
Kontroler midi pewnie mozesz podlaczyc bezposrednio do komputera po usb.
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
naowa
Niedoświadczony
Posty: 24
Rejestracja: 07 maja 2012, 22:57
Lokalizacja: Wielka Brytania
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #114624 autor: naowa » 01 sty 2018, 12:52

Szczęśliwego Nowego Roku! Dzięki Belmondo. Wiem że wiele się muszę jeszcze nauczyć, ale chciałbym posiadać już sprzęt z którego będę zadowolony. Jeśli nie zakupię dobrego multiefektu wokalowego, to nie będę zadowolony z wokalu. Jednak
muszę się upewnić że w takim przypadku nie potrzebuję zakupować już interfejsu audio. Szukam więc takiego multiefektu wokalowego który posiadał będzie zarówno dobre efekty dla wokalu i będzie pełnił funkcję dobrej karty dźwiękowej. Będę wdzięczny jeśli ktoś podpowie mi, czy zna jakiś dużo lepszy multiefekt wokalowy od TC Helicon VoiceLive Rack?
https://ragtime.pl/tc-helicon-voicelive-rack.html
Chodzi o podłączenie do komputera tylko mikrofonu i klawiatury sterującej, ale wiem że profesjonalny sprzęt ma więcej opcji więc jestem gotów dopłacić.
Dodam że ja nie zamierzam jednocześnie śpiewać i grać ani tego nagrywać jednocześnie. Jedynie chodzi mi o to aby duże efekty wokalne było słychać w monitorach i z tymi efektami w tym samym czasie wokal był nagrywany.
Ja myślałem że multiefekt wokalowy TC Helicon podłączę do jakiegoś dobrego interfejsu audio i wszystko będzie dobrze pracować w programie Ableton Live 9 Suite. Najlepiej wymieniłbym też Apogee Quartet na jakiś dobry interfejs montowany w rack. Najlepiej abym mógł już na czymś dobrym pracować, ale nie wiem co kupić :-)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5592
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #114631 autor: Belmondo » 06 sty 2018, 10:52

Dziekuje i szczesliwego!

naowa pisze:Jeśli nie zakupię dobrego multiefektu wokalowego, to nie będę zadowolony z wokalu.


To moze napisz cos wiecej o stylistyce, w ktorej sie poruszasz albo chcesz poruszac.

naowa pisze:Szukam więc takiego multiefektu wokalowego który posiadał będzie zarówno dobre efekty dla wokalu i będzie pełnił funkcję dobrej karty dźwiękowej.


Jesli urzadzenie nie ma ASIO, to nie bedzie pelno funkcji *dobrej* karty dzwiekowej.

naowa pisze:Będę wdzięczny jeśli ktoś podpowie mi, czy zna jakiś dużo lepszy multiefekt wokalowy od TC Helicon VoiceLive Rack?
https://ragtime.pl/tc-helicon-voicelive-rack.html


Ja sie na tym nie bardzo wyznaje, wiem, ze to b. popularny efekt.

naowa pisze:Chodzi o podłączenie do komputera tylko mikrofonu i klawiatury sterującej, ale wiem że profesjonalny sprzęt ma więcej opcji więc jestem gotów dopłacić.


Czesto profesjonalny ma mniej, bo jest dedykowany okreslonej funkcji.
Klawiature sterujaca podlaczysz pod komputer przez usb. Mikrofon do karty z preampem. Efekty, w zaleznosci wlasnie od stylistyki, moga byc do ogarniecia w komputerze.

naowa pisze:Dodam że ja nie zamierzam jednocześnie śpiewać i grać ani tego nagrywać jednocześnie. Jedynie chodzi mi o to aby duże efekty wokalne było słychać w monitorach i z tymi efektami w tym samym czasie wokal był nagrywany.


Czyli jednoczesnie, chyba, ze czegos nie zrozumialem. Natomiast moja rada jest taka aby wokale nagrywac osobno i efekty osobno z bardzo prostego powodu- masz zrodlo, ktore moze obrobic w dowolny sposob, przy nalozonym efekcie bedziesz mial zwiazane rece. No chyba, ze cala zabawa jest po to zeby powyglupiac sie na imprezie, wtedy to co innego.

naowa pisze:Ja myślałem że multiefekt wokalowy TC Helicon podłączę do jakiegoś dobrego interfejsu audio i wszystko będzie dobrze pracować w programie Ableton Live 9 Suite.


Jesli podlaczysz do *dobrego* interfejsu (patrz nizej), to wszystko bedzie dobrze pracowac.

naowa pisze:Najlepiej wymieniłbym też Apogee Quartet na jakiś dobry interfejs montowany w rack. Najlepiej abym mógł już na czymś dobrym pracować, ale nie wiem co kupić :-)


https://www.rme-audio.de/en/
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
naowa
Niedoświadczony
Posty: 24
Rejestracja: 07 maja 2012, 22:57
Lokalizacja: Wielka Brytania
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #114635 autor: naowa » 06 sty 2018, 23:40

Belmondo bardzo dziękuję Ci za każdą informację.

Belmondo pisze:To moze napisz cos wiecej o stylistyce, w ktorej sie poruszasz albo chcesz poruszac.

Dla przykładu podoba mi się Akon https://www.youtube.com/watch?v=vIaH35-MLsk
Depeche Mode https://www.youtube.com/watch?v=1t-gK-9EIq4

Belmondo pisze:Jesli urzadzenie nie ma ASIO, to nie bedzie pelno funkcji *dobrej* karty dzwiekowej.

Czy mogę prosić o jakiś link abym poczytał sobie o ASIO, lub ogólnie co to takiego?

Belmondo pisze:Jesli podlaczysz do *dobrego* interfejsu (patrz nizej), to wszystko bedzie dobrze pracowac.
https://www.rme-audio.de/en/


Multiefekt wokalowy to dla mnie coś wyjątkowo ważnego. Myślałem że podłączę go sobie do jakiegoś dobrego interfejsu audio i będę bliski zakończenia rozbudowy mojego studia muzycznego. Teraz nie mogę się pozbierać w tym temacie i nawet nie wiem jak wszystko podłączę. Pewien kolega powiedział mi że i tak będę potrzebował osobny interfejs audio, bo twierdził że to jest mózg wszystkiego. Ja jednak spotkałem się z opinią że w moim przypadku multiefekt wokalowy TC Helicon VoiceLive Rack może sobie poradzić. Ja jednak nie jestem do tego przekonany. Chciałbym upewnić się że TC Helicon posiada opcje direvt monitoring, Phatnom 48V, abym mógł podłączyć mikrofon pojemnościowy. Czy podłączone do niego monitory studyjne Adam A77X będą dobrze działać. Czy multiefekt wokalowy dobrze będzie działał w programie Ableton Live 9 Suite i na komputerze Mac. Szukam tych informacji w polskim i amerykańskim sklepie i na stronie producenta, https://ragtime.pl/tc-helicon-voicelive-rack.html http://www.tc-helicon.com/en/products/voicelive-rack/ https://www.sweetwater.com/store/detail/VoiceLiveR ale pewności jeszcze nie mam bo małą posiadam wiedzę, dlatego wdzięczny jestem za wielką pomoc.
Mam pieniądze aby zakpuić jeszcze osobną kartę dźwiękową, ale nie chcę też wyrzucać pieniędzy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5592
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #114658 autor: Belmondo » 13 sty 2018, 13:16

naowa pisze:Dla przykładu podoba mi się Akon https://www.youtube.com/watch?v=vIaH35-MLsk
Depeche Mode https://www.youtube.com/watch?v=1t-gK-9EIq4


Wysoko ;). Artysci tej klasy nagrywaja na sucho, bez efektow, mimo to, ze potrafia spiewac. Co wiecej, zazwyczaj w kilku take'ach. W studiu inaczej nie przejdzie, co innego gdy chcesz cos robic live, ale wtedy musisz i tak umiec spiewac.

naowa pisze:Czy mogę prosić o jakiś link abym poczytał sobie o ASIO, lub ogólnie co to takiego?


Google. Tyle, ze jak uzywasz mac-a, to to olej, bo to dla windowsow.

naowa pisze:Teraz nie mogę się pozbierać w tym temacie i nawet nie wiem jak wszystko podłączę.


Ja bym zaczal od proby polaczenia swojich mozliwosci z oczekiwaniami, czyli od lekcji spiewu aby w ogole poznac swoje mozliwosci, dobry nauczyciel powie po kilku lekcjach ile potrzeba nauki i czy jest w ogole sens isc dalej. Dopiero wtedy pomyslal o dobrym interfejsie. A na koncu o efekcie. Odwrotna kolejnosc to w wiekszosci przypadkow wiecej wydanych pieniedzy. Chyba, ze to ma byc zabawa i kasa nie gra roli.

naowa pisze:Pewien kolega powiedział mi że i tak będę potrzebował osobny interfejs audio, bo twierdził że to jest mózg wszystkiego.


Mozgiem wszystkiego jest mozg czlowieka. Ale kolega ma troche racji :)
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia